Badkamer schilderen

De badkamer schilderen: Do’s and Don’ts

Ben je de look van je badkamer beu? Misschien wilt u het veranderen, maar u kunt of durft geen complete renovatie te doen. In dat geval is een laagje verf een van de gemakkelijkste manieren om de badkamer een nieuwe look te geven. Maar wees voorzichtig, het is niet iets dat je zonder bezinnen kunt aan beginnen! Maar daarom zijn we hier, om u wat do´s en dont´s te geven om uw badkamer te schilderen.

 1. Je type verf is belangrijk!

  Wanneer je naar een doe-het-zelf zaak gaat of online verf bestelt is een grote variatie, zowel in tinten als in merken, maar voor de badkamer kun je niet eender welke verf gebruiken. De beste keuze is synthetische lakverf met teflon. Dankzij de grote waterafstotende capaciteit is het ideaal voor het schilderen van wanden en plafonds in badkamers. Andere verf zal snel vocht absorberen en gaan ´opbollen´ en afschilferen.

  Een andere optie is het gebruik van anti condens verf, die een anticondenslaag vormt die voorkomt dat er schimmel op onze muren ontstaat. Het beste aan deze verf is dat er maar één laag hoeft te worden aangebracht. Dit is vooral handig als u maar een badkamer heeft om te gebruiken. Als er meerdere lagen moeten aangebracht worden moet u minstens een goede 12 uur wachten tussen elke laag, en 24 op de laatste voordat deze goed droog is.

 2. Je tegels kun je ook verven; Maar pas op!

  Als u de bestaande tegels gaat overschilderen om ze een nieuw uiterlijk en een nieuwe kleur te geven zonder dat u bouwkundig werk wilt doen, raden wij u aan om een speciale verf te gebruiken. Deze is best een lakverf die waterafstotend werkt. Op die manier wordt het oppervlak beschermd tegen vocht. Het wordt direct op de tegels aangebracht, die zo glanzend uiterlijk krijgen. Het op deze manier doen heeft niet perse een primerlaag nodig, omdat het zich perfect aan de tegel hecht. Het geven van twee lagen is echter sterk aan te raden om de verflaag langer te laten meegaan.

  Let goed op wanneer u uw tegels gaat verven. Het oppervlak waarop het moet worden aangebracht moet perfect schoon zijn en er moet speciale aandacht worden besteed aan de voegen.

 3. Breng nooit verf aan op muren met een schimmelprobleem!

  Als aanwijzingen van schimmelvorming ziet, moet je er voor het schilderen voor zorgen dat dit verwijderd wordt. U kunt een product op basis van lyme (loog) of een schimmelwerend middel gebruiken om het te verwijderen. Het is aan te raden om dit in ieder geval de dag voor het schilderen van de badkamer te doen, zodat het goed kan inwerken en drogen. Idealiter moet dit door een professional worden gedaan, anders moet u in ieder geval uw ogen en huid beschermen tegen chemicaliën.

 4. Maak alles goed schoon voor je de badkamer begint te schilderen

  Zeepresten en andere aangekoekte stoffen op oppervlakken kunnen uw schilderwerk ernstig in de war brengen. In andere delen van het huis kunt u soms een lichte afstoffing doen zonder de muren grondige schoon te maken. Vooral de eet- en slaapkamers hebben meestal alleen maar een lichte afstoffing nodig als je daar gaat schilderen.

  Maar in de badkamer is het cruciaal om de muren schoon te maken. Zeepschuim en -resten rond de badkuip en de doucheruimtes kan ervoor zorgen dat uw mooie verfbeurt al snel gaat afschilferen. Trisodium Fosfaat, of TSP, kan hier handig van pas komen. Dit is een bijzonder krachtig en betaalbaar schoonmaakmiddel die wonderen doet voordat u de badkamer gaat verven.

 5. Gebruik schilderstape

  Doe afplaktape om elke plaats die je niet wilt schilderen, zoals tegels en toiletten. Denk ook na over de vraag of je achter een radiator moet schilderen en of er knoppen zijn die beschermd moeten worden. Je kunt beter teveel tape dan te weinig gebruiken. Als je spatters maakt met je verf op kasten kan het vaak bijzonder moeilijk zijn om deze weer te verwijderen zonder schade als ze niet snel werden opgemerkt.

  Ben je van plan je badkamer te schilderen maar ben je bang dat dit niet goed gaat lukken? Wij weten dat dit een lastige klus kan zijn, die eigenlijk al voor echte ervaren do-het-zelvers en professionals is. Stuur ons wat jij van plan bent met je badkamer en wij maken een vrijblijvende offerte voor je op!