Deuren Schilderen

Je deuren zelf schilderen: onze beste tips

Op het eerste zicht lijkt het bijzonder makkelijk om deuren te schilderen. Niets is minder waar. Deuren correct schilderen is een hele kunst. Vers geschilderde deuren en versieringen maken een groot verschil in het samenbrengen van het kleurenpalet van je huis. Schilder ze echter fout, en je mag waarschijnlijk terug naar de winkel om ze te vervangen. Zeker wanneer er verf in de scharnieren terecht komt is het een helse klus om ze schoon te maken. Maar geen nood, met onze tips kom je al een heel stuk verder.

Wilt u toch een professional inschakelen om zeker te zijn van kwaliteitswerk? Dan kunt je ons contacteren en maken wij vrijblijvend een offerte op.

Enkele tips voor je begint

 1. De eenvoudigste manier om een deur te schilderen is terwijl hij in het frame op de scharnieren zit. Als je de deur uit het kozijn haalt, kan het kozijn verschuiven en kan het zijn dat de deur bij vervanging niet goed past of niet goed functioneert.
 2. Een andere reden om de deur op de scharnieren te laten zitten is dat je beide zijden tegelijk kan schilderen. Als je de deur op de grond legt om te schilderen, moet je wachten tot de ene kant droog is voordat de andere kant geschilderd kan worden. Hierdoor verlies je tijd en is het mogelijk dat de deur of vloer beschadigd wordt bij het omdraaien.
 3. Verwijder de deurknoppen en al het andere hang- en sluitwerk (niet de scharnieren) van uw binnendeur om het aanbrengen van de verf te vereenvoudigen. Als u het oude hang- en sluitwerk vervangt, zorg er dan voor dat het nieuwe hang- en sluitwerk overeenkomt.
 4. Verf indien mogelijk in een goed geventileerde ruimte of gebruik een ventilator om de lucht te laten circuleren.
 5. Maak de deur voor het schilderen schoon met een ontvettingsmiddel en vul gaten op en repareer onvolkomenheden met schuurbare vulstof. Hoe gladder het oppervlak van de deur hoe langer de verf op het oppervlakte blijft kleven. Zeker voor deuren in de keuken is het belangrijk dat de verf niet van de deur gaat afschilferen.
 6. Maak gebruik van schilderstape! Als je in je huis schildert zal je ongetwijfeld vlekken maken op de vloer en de muren. Goede schilderstape is niet duur en is gemakkelijk te bevestigen en te verwijderen. Geen reden om het niet te gebruiken dus.

Tips voor tijdens het schilderen

 1. Alvorens je de afwerking aanbrengt – dit is de kleur en verf die u uiteindelijk op uw deur wil zien – is het nuttig om primer te gebruiken. Dit is een grondlaag van verf die zorgt dat de afwerklaag zich goed hecht aan het oppervlakte. Hierdoor gaat je schilderwerk een stuk langer mee, zeker op oneffen oppervlaktes is dit aan te raden.
 2. Voor een goed resultaat moet de deur volgens een bepaalde volgorde worden geschilderd. Begin met de randen en ga dan verder naar de sierlijsten en panelen. Op de vlakke stukken van de deur gebruik je de volledige kwast om het te bedekken met verf, daarna borstel je van kant naar kant, gevolgd door op en neergaande bewegingen om de verf gelijkmatig te verdelen.
 3. Om een goede afwerking te bereiken, laadt je de kwast royaal en verdeelt u de verf over het oppervlak, alvorens af te werken met lange, zachte penseelstreken. De verf mag niet opnieuw worden bewerkt als deze eenmaal is begonnen met drogen, omdat dit een ongelijkmatige afwerking oplevert.
 4. Uw deur zal waarschijnlijk meer dan één laag verf nodig hebben, één laag primer zal waarschijnlijk niet genoeg zijn. Raadpleeg een expert voordat u begint met de afwerking, en wees bereid om de tijd te nemen om het werk zorgvuldig te doen, zodat elke laag voldoende tijd heeft om te drogen voordat je een nieuwe aanbrengt.
 5. Klassieke verfkwasten zijn een goed middel om bij de hand te hebben, maar voor een professionele afwerking kan het nuttig zijn om een hulpmiddel zoals een schuimroller te gebruiken om uw voordeur te schilderen. Begin niet aan een klus zoals deze zonder eerst grondig nagedacht te hebben over welk materiaal je hebt en eventueel nodig hebt.

Heb je nog steeds vragen? Je deuren toch maar door een professional laten schilderen? Contacteer ons en wij maken vrijblijvend een offerte voor u op.