Gevel schilderen

Gevel schilderen

De gevel is het gezicht van elk gebouw. Een gevel schilderen is dan ook een handige manier om een huis of ander gebouw op te fleuren. Je kan ervoor kiezen om je woning in een nieuw kleurtje te steken. Maar je kan ook een nieuwe laag van de oorspronkelijke verf gebruiken om je huis een echte facelift te geven.

Wist je trouwens dat het schilderen van een gevel ook andere functies heeft? Een nieuwe verflaag beschermt tegen verschillende soorten schade, zoals waterschade van een heftige regenbui.

Lees hieronder enkele tips van onze experts alvorens je je gevel gaat schilderen!

Je gevel in een nieuwe kleur schilderen?

Wil je dat je woning écht opvalt? Of hou je niet van de huidige kleur van je huis? Dan is het schilderen van je gevel misschien wel een goed idee.

Als je nog twijfelt over de kleur, hou dan volgende zaken in gedachten:

  • De meeste huizen en gebouwen zijn in een lichte kleur geschilderd. Met een goede reden. Lichte kleuren laten je woning hoger lijken. Ze zijn zacht op het netvlies en laten de details meer opvallen. Pas wel op met spierwit! Je riskeert mensen te verbinden als de zon erop schijnt!
  • Wil je iets unieks en ga je twee kleuren gebruiken? Gebruik dan zoveel mogelijk het donkerste kleur onderaan.
  • Hou je net van de ondergrond van je gevel? Dan kan je de gevel ook met kleurloze verf schilderen. Zo behoud je bijvoorbeeld die mooie baksteenkleuren, maar heb je evenveel bescherming als een geschilderde gevel.

Let op de ondergrond!

De manier waarop je moet schilderen, en het type verf dat je moet gebruiken, hangt in grote mate van je ondergrond af. Het schilderen van een buitenmuur is een pak technischer dan het schilderen van een binnenmuur. Het schilderen van een gevel wordt best door iemand met ervaring gedaan.

Zo kan je niet zomaar op een buitenmuur beginnen schilderen, de muur moet eerst volledig worden schoongemaakt. Alle stof, roest, mos en dergelijke moet verwijderd worden. Dit is in vele gevallen al een hele klus! Als je gevel erg vervuild is, kan je deze laten ‘stoomcleanen’ alvorens de schilderwerken beginnen. Voor een gevel van 60 vierkante meter (m2) kost dit gemiddeld zo’n 600,00 euro.

Na het schoonmaken moet er vaak een laag primer worden aangebracht om voor een goede hechting met de nieuwe verflaag te zorgen. De primer voor buitenmuren, en dus ook voor gevels, is anders dan deze voor binnenmuren.

Bovendien zijn de meeste gevels niet egaal, maar eerder ruw. Het schilderen van een ruwe muur met veel reliëf is erg technisch. Soms moet er hier en daar nog iets gevoegd worden, bijvoorbeeld.

Hoeveel kost het om je gevel te laten schilderen?

Eerst en vooral hangt de prijs van het schilderen van een gevel af van de oppervlakte. Dit is logisch. Hoe groter je gevel, hoe groter het prijskaartje.

Verder zal ook het takenpakket een rol spelen. Moet er simpelweg geschilderd worden? Of moet er ook gereinigd worden? Dienen er veel kleine ornamentjes geschilderd te worden? Of is het een egaal oppervlak?

Al deze elementen zullen hun rol spelen in de bepaling van de prijs.

Hou er ook rekening mee dat sommige schilders een uurtarief hanteren, en anderen een vaste prijs per vierkante meter (m2).

Het uurtarief van een (buiten)schilder schommelt tussen de 30,00 euro en de 50,00 euro, alles inbegrepen. Het voordeel van een uurtarief is dat het flexibel is, de prijs wordt gelijkgeschakeld met de omvang van de klus. Wel mag je niet uit het oog verliezen dat dit soort schilders de tijd kan proberen rekken, zo worden ze immers meer betaald!

Veel schildersbedrijven passen een prijs per vierkante meter (m2) toe. Gangbare prijzen zijn tussen de 25,00 euro en 45,00 euro per vierkante meter. Het grote voordeel is dat je op voorhand zeker bent hoe veel je schilder zal aanrekenen. Langs de andere kant kan de prijs voor een grote oppervlakte snel oplopen!

Wanneer is het tijd om je gevel te schilderen?

Hoe weet je wanneer een nieuw likje verf op je gevel noodzakelijk is? De basisregel is: een laag buitenverf gaat zo’n 5 jaar mee. Dit kan echter variëren. Sommige ondergronden moeten vaker herschilderd worden, andere minder. Sommige verf is immers kwalitatief sterker en gaat langer mee dan andere.

Enkele indicaties die erop wijzen dat je muur toe is aan een schilderbeurt: scheurtjes of blaasjes in de oude laag verf, verf die loslaat of poedert, hout dat aan het rotten gaat van de regen, verkleuring van de verf… Het zijn allemaal tekenen die erop wijzen dat je verflaag zijn beste dagen heeft gezien. Om verdere schade te voorkomen kan het dan een goed idee zijn de buitenmuren opnieuw te schilderen.

Wist je dat: schilderen bovendien seizoensafhankelijk is? Verf droogt sneller of trager afhankelijk van het weer. Op een warme zomerdag gaat verf heel snel opdrogen, waardoor er o.a. sneller strepen in de verflaag ontstaan. Een koude wintertemperatuur kan er dan weer voor zorgen dat de verf enorm traag droogt, waardoor de klus een pak langer kan duren. Denk dus twee keer ja voor je in de winter je gevel laat schilderen door iemand met een uurtarief!

De ideale periode om te schilderen ligt telken tussen winter en zomer, wanneer de temperaturen rond de 10 °C en 20°C liggen. Met een luchtvochtigheid niet hoger dan 75%.

Zoek je een buitenschilder voor je gevel?

Aarzel dan niet contact op te nemen