Huis begint te schilderen

Lees dit voor je je huis begint te schilderen

Schilderen is vaak de laatste stap van renovaties, bouwwerken of andere opfleuringen van huizen. Veel eigenaars of huurders beginnen zelf aan deze laatste stap. Acht op de tien bouwers beslist het schilderwerk zelf uit te voeren. Maar is het wel zo makkelijk als het lijkt?

We stellen vast dat veel mensen het schilderproces van een huis onderschatten. Er komt meer voorbereidend werk bij kijken dan je op het eerste zicht zou denken. Bovendien is het schilderen van een perfect egale muur geen koud kunstje, schilders zonder al te veel ervaring maken er al snel een soep van!

Lees hieronder enkele tips voor de onervaren schilder. Je zal opmerken dat er meer bij schilderen komt kijken dan je zou denken. Overweeg het advies van een expert te zoeken alvorens je eraan begint.

De ondergrond

Een eerste moeilijkheid is de ondergrond die geschilderd moet worden. Voor elke soort ondergrond bestaan er verschillende soorten verf en verschillende soorten schildertechnieken.

Hou dus rekening met het soort oppervlakte dat je gaat schilderen. Metaal, hout, steen, … ze vergen elk hun eigen verfsoort en schildertechniek. Leer dus eerst de oppervlaktes in je huis kennen.

Let ook op met gevoelige oppervlaktes zoals hout. Hout moet vaak eerst afgeschuurd en gelakt worden voor je er op kan beginnen schilderen!

Welke soort verf moet je kopen?

Eens je de te schilderen ondergronden kent kan je de nodige verf gaan kopen. Je zal al snel ontdekken dat er eindeloos veel types verf bestaan in oneindig veel verschillende kleuren. Hoe weet je nu welke verf ideaal is voor jouw schilderwerken?

Je zal hoogstwaarschijnlijk moeten beginnen met een laagje ‘primer’. Deze primer, ook wel grondlaag genaamd, is nodig om het oppervlak voor te bereiden, oude vlekken te verbergen, absorptie verschillen te vermijden én een goede hechting van je verf te verzekeren. Heel belangrijk dus.

Na de primer kan je beginnen met je muurverf. Je weet ondertussen dat voor elk type oppervlakte verschillende verf bestaat. Ook bestaan er verschillende types verf per huiskamer. Een badkamer verf moet bijvoorbeeld tegen water condens bestand zijn. Keukenverf moet dan weer resistent tegen vetvlekken zijn.

Hoeveel verf moet je kopen?

Ok. Je weet wat voor verf je nodig hebt. Maar hoeveel moet je ervan kopen? Verf is duur en het is dus aangewezen om eerst de nodige opmetingen te doen, alvorens je gaat kopen.

Om goed te kunnen inschatten hoeveel verf je nodig zal hebben moet je weten hoeveel vierkante meter er geschilderd moet worden. Het berekenen van de vierkante meter is echter eenvoudig. Je meet met een lintmeter of ander gadget zowel de breedte als de lengte van alle muren die je gaat verven. Per muur vermenigvuldig je deze breedte en lengte.

Het wordt wat moeilijker als er ook deuren en ramen in je muren zitten. De oppervlakte van deuren en ramen zal je afzonderlijk moeten berekenen, met dezelfde formule voor vierkante meter.

Eens je deze oppervlaktes kent trek je de oppervlaktes van je deuren en ramen af van de oppervlaktes van de te schilderen muren. Voilà. Je kent het totale oppervlak dat moet geschilderd worden.

Op de verf die je gaat aankopen staat steeds het aantal m2/Liter. Je zal dus genoeg verf (in liter) moeten aankopen om je te schilderen oppervlakte (in m2) te kunnen schilderen. Eenvoudig!

Maar, let op! Sommige verf moet je in meerdere lagen aanbrengen. Als dit het geval is zal je het te schilderen oppervlak moeten vermenigvuldigen met het aantal verflagen.

Voor je begint

Je hebt de juiste verf, in de juiste hoeveelheid, voor de juiste oppervlakte? Bravo. Je kan beginnen. Maar let op! Voor je de verfborstels nat maakt maak je best je huis schilderklaar.

Gebruik tape om de hoeken en kantjes van de te schilderen oppervlaktes af te plakken. Zo vermijd je vlekken op muren of andere oppervlaktes die niet geschilderd moeten worden!

Het is ook aangeraden om een zeil of ander plastic materiaal op de vloer te leggen om druppels en vlekken te vermijden!

Besluit

Een huis verven is een hele klus. Vele mensen onderschatten het en zijn uiteindelijk niet tevreden van het eindresultaat. Gelukkig zijn er vele professionals die met een glimlach je huis komen schilderen. Overweeg dus, voor je er zelf aan begint, beroep te doen op een schilder. Zo bespaar je jezelf een heleboel kopzorgen. En, bovendien, hoeft het helemaal niet duur te zijn!

Zoek je een schilder om je huis te laten schilderen?

Aarzel dan niet contact op te nemen