Keuken schilderen

Zo schilder je de keuken van je dromen

Het schilderen van de keuken is een eenvoudige, snelle en goedkope oplossing om het meubilair te renoveren en het uiterlijk van je huis te veranderen.

Als je een oude keuken hebt die je moe bent, is er een veel goedkopere oplossing dan renovatie: schilderen. Een laagje verf doet meer dan je zou denken. Bovendien heeft geschilderd keuken meubilair een hoop charme als je het goed doet of goed laat doen. Het geld dat je nodig hebt voor een totale verandering van de kasten en ander meubilair in de keuken is enorm. Laat je budget een volledige renovatie niet toe? Overweeg dan een schilderbeurt.

Bezint eer ge begint

Besef eerst en vooral dat dit geen klus is die je in een paar uur kunt klaren. Het kan dagen (ja, de dagen) duren. Bereid je goed voor, je meubels moeten leeg worden gemaakt. In sommige gevallen is het zelfs aangewezen de deuren van je kasten te verwijderen.

Daarnaast hangt enorm veel af van de oppervlakte en de stijl van je keuken en het type meubels. Een keuken met twee simpele ikea kasten is niet hetzelfde als een keuken met acht fijn afgewerkte eikenhouten kasten. Als je de kasten gaat schilderen moet je zeker het oppervlak goed afmeten. Sta ook stil bij de vraag of je de binnendeuren en de zijkanten van de blootgestelde meubelen ook een likje verf wil geven. Met een schatting van de te schilderen vierkante meters (m2) kan je naar de doe-het-zelf- of verfwinkel gaan om verf te kopen. Je kan ook meteen een offerte aanvragen voor dit oppervlak, om een accuratere prijs te verkrijgen. Sta ook even stil bij alle voor- en nadelen van het schilderen van de keuken en het keuken meubilair. Als je geen ervaring hebt met schilderen is het misschien beter om een stielman in te huren voor dat je gefrustreerd raakt of schade aanricht aan muren of vloeren.

Welke verf gebruik je best in de keuken?

Je hebt een verf nodig die duurzaam is en goed blijft hangen aan de muren. Vermijd ten alle koste minder kwalitatieve verf die gaat afschilferen, afbrokkelen of krassen. Wanneer deze los komt door damp in de keuken of in het eten terecht komt vormt dit een gevaar voor de gezondheid van de bewoners. Verf die je gebruikt om de keuken te schilderen moet hitte- en vochtbestendig zijn en gemakkelijk te reinigen zijn.

De beste verf voor een keuken vinden is moeilijk. Elke keuken is anders. Elke keuken wordt ook anders gebruikt. De ene kookt veel, de andere kookt weinig. De ene gebruikt vaak zijn oven voor ovenschotels en de andere laat zijn potten graag urenlang pruttelen op een laag vuurtje, om spaghettisaus te maken. Er zijn een paar specifieke verfsoorten op de markt voor het schilderen van keukenkasten en tegels. Het zijn speciale verven voor in de keuken die niet vooraf geprimed hoeven te worden en geschikt zijn voor zowel hout als melamine.

Er is ook uitstekende verf op waterbasis, zogenaamde acrylverven, die geurloos en gemakkelijk te gebruiken zijn, omdat je alleen water nodig hebt om ze lichter te maken, penselen en rollen schoon te maken en eventuele vlekken te verwijderen. Bovendien vergeelt het na verloop van tijd niet. Wat belangrijk is want de keuken is waarschijnlijk de meest tijdrovende kamer in het huis om te schilderen. Hiermee vermijd je dat je binnen de zoveel jaar opnieuw een nieuwe laag verf moet aanbrengen.

Nog enkele tips om af te sluiten

Stof de hele kamer af: Begin voor het schilderen met afstoffen, zelfs op plaatsen waar je niet van plan bent om te schilderen. Dit zal alle spinnenwebben en stofjes uit de kamer verwijderen, waardoor het risico op het vastplakken van stof aan natte verf wordt verkleind.

Maak de muren schoon: Alle muren in de keuken moeten worden gewassen met een combinatie van warm water en afwasmiddel voor je begint te schilderen.

Controleer en verwijder (mogelijke) schimmel: Als er schimmel aanwezig is rond de gootsteen of ramen, moet dit worden verwijderd voordat je gaat schilderen.

Heb je toch nog twijfels over het schilderen van je keuken? Heb je de hulp van een expert nodig? Geen nood, wij staan voor u klaar! Contacteer ons en wij maken vrijblijvend een offerte op.