Muren Schilderen

Hoe je muren schilderen als een pro

Het schilderen van een muur in eender welke kamer of ruimte kan het uitzicht of het gevoel dramatisch veranderen. Een oude afvallige kamer kan een compleet andere uitstraling krijgen met een likje verf. Je muren schilderen kan er ook voor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je een hoop meer ruimte hebt in de kamer. Ideaal voor in deze work at home tijden.

Het kiezen van de juiste kleur en het gebruik van een hoogwaardige muurverf zorgt voor een professioneel uitziend resultaat en een duurzame afwerking.

1. Plannen, plannen, plannen!

Elk project begint met na te denken over hoe je wilt dat het er uiteindelijk uitziet. Muren schilderen is daarin niet anders. Begin met na te denken over hoe je wilt dat het afgewerkte project eruit ziet en vergeet niet dat je niet beperkt bent tot vier muren in dezelfde kleur. Denk aan het schilderen van een muur in een glanslaag in een gewaagde tint. Vergeet ook niet om naar boven te kijken als je iets leuks met het plafond kunt doen of als deze ook een opfrisbeurt kan gebruiken.

Het bladeren door een flyer met allerlei verfsoorten en -kleuren kan overweldigend zijn, en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Begin met het uitzoeken van de algemene kleureigenschappen: Wilt u een warme of koele tint? Een neutrale of een verzadigde kleur? Als u bestaande meubels of kunst heeft, zult u ook willen overwegen hoe de tint deze zal aanvullen. Als je eenmaal een gevoel hebt voor wat je zoekt, kies dan een paar tinten en neem staaltjes. Test de tinten om te zien hoe ze er op verschillende momenten van de dag uitzien in de kamer.

2. Maak je muren verf klaar

Voordat je start met verf aan te brengen controleert je best je muren op scheuren, gaten, onregelmatigheden of vlekken. Kijk eerst naar de muur en kijk of er reparaties nodig zijn voor dat je met verf gaat beginnen werken. Vul gaten op van dingen zoals foto’s en posters die je met een pin hebt aangebracht en verwijderd delen van de vorige verflaag verf. Schuur vervolgens de gepatchte plekken lichtjes om er zeker van te zijn dat er geen onregelmatigheden en gaatjes overblijven en gebruik een kleefdoek om het stof van het schuren op te ruimen.
wij raden aan om een hele muur grondig te schuren als het oppervlak in slechte staat is of als er vlekken op zitten. Een schone, of recentelijk geverfde muur hoeft echter niet helemaal geschuurd te worden, vooral als je een hoogwaardige primer gaat gebruiken, wat je een hoop tijd en geld bespaart.

3. Verven

Vooraleer je begint met verven bedek je best je vloer met krantenpapier en delen waar absoluut geen verf op mag komen met tape. Breng voldoende verf, maar niet te veel, aan op je borstel of roller. Begin een paar centimeter van de rand af, rol de verf op het plafond of de muur in een zigzagpatroon. Overlap uw lijnen en werk langzaam om verf spatten te voorkomen. Druk en knijp de roller niet tegen de muur om er meer verf uit te halen, laat hem gewoon opnieuw in de verf. Werk in een meter brede sectie. Voor muren begint u eerst bovenaan en gaat u dan naar beneden toe. Als je eenmaal wat verf op de muren hebt, kun je teruggaan langs de randen. Draai de rol zijdelings om zo dicht mogelijk bij het plafond en de plinten te komen, waarbij je de randen laat overlappen. Om afzettingen en druppels te verwijderen, rol je licht over het geschilderde gedeelte van het plafond naar beneden tot aan de vloer. Druk niet te veel op de vloer. Verf een muur tegelijk. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt breng je meerdere lagen verf aan, de standaard is wel minimum twee lagen.

4. Afwerking

Eens je klaar bent met verven controleer je als de verf wel even is aangebracht en er geen verf bubbels zijn. Je kunt ook de verflaag afwerken met een laklaag voor een glanzend effect te bekomen. Verwijder voorzichtig de tape zodat je niet per ongeluk je verf beschadigd.

Mocht je kiezen om een professional in te huren om deze klus voor jouw te klaren dan kun je ons hier ook contacteren voor een vrijblijvende offerte!