Ramen schilderen

Je ramen schilderen, hoe begin je eraan?

Je ramen schilderen is altijd een goed idee. Er zijn twee belangrijke redenen waarom u uw ramen wilt schilderen – ten eerste omdat u een bestaande afwerking hebt die in de loop der jaren in elkaar is afgeschilferd, versleten of verkleurd is. Het andere veel voorkomende scenario is dat u sierlijsten hebt geïnstalleerd die in de grondverf zijn gezet, maar niet zijn geverfd en die nog een mooie afwerkingslaag nodig hebben. Uiteraard hebben we het hier niet over het glas schilderen maar de frame.
Voor deze klus is niet veel gereedschap en materiaal nodig. Het meest voor de hand liggende gereedschap is een goede verfkwast, belangrijk hier is ook het plamuurmes. Daarmee is er geen schilderstape nodig. Het maakt het krijgen van een mooie schone rechte rand super gemakkelijk! Het bespaart je ook op lange termijn nog eens een hoop geld en een beetje tijd.

De voorbereiding

Begin met de sloten van het raam te verwijderen, haal ook waar mogelijk de handvaten weg als dit een tiltraam is. Leg deze op een veilige plek dat u geen onderdelen kwijt speelt of per ongeluk weggooit. Afhankelijk van de positie van het raam in de kamer is het nuttig om de kamer leeg te maken of de meubels met een plastic laag af te dekken.

Hierna neem je het plamuurmes om alle losse, schilferige verf te verwijderen. Zoek het meest losse deel van de afschilferende verf en ga er onderdoor, terwijl u de verf optilt en afschraapt. Let er op dat u het hout niet beschadigd door te veel druk naar onder uit te oefenen. Als u zoveel mogelijk van de verf hebt verwijderd, schuur dan het frame licht op met schuurpapier van gemiddelde fijnheid – dit verwijdert eventuele resterende oneffenheden en zorgt er ook voor dat de oppervlakken iets ruwer worden om uw nieuwe coatings te helpen plakken. Let op wanneer je dit doet. Veel oude verf bevat lood en is enorm schadelijk voor het lichaam. Wij raden u aan een mondmasker (N95) te dragen tijdens het schuren om te voorkomen dat u stof inademt.

Nadat u de sloten en de vorige verflaag hebt verwijderd en voordat u de primer en verf aanbrengt, is het zeer belangrijk om het oppervlak van de kozijnen te reinigen met een vochtige doek om vuil en stof te verwijderen. Dit zal u helpen om een gladde afwerking te krijgen. Doe je dit niet, of niet grondig genoeg zal de verflaag niet mooi egaal zijn en makkelijker afschilferen.

Primerlaag

Handig is het om een goede primerlaag aanbrengen. Dit is waar dan je eigenlijke verf op zal aangebracht worden. Primer kost naargelang het merk en de soort 30 tot 40 euro. Dit is waar het plamuurmes erg handig zal worden. Er is geen schilderstape voor nodig. Hou er mee rekening uit welk materiaal uw raamframe is gemaakt. Voor hout gebruik je best een op water gebaseerde primer. Voor frames van metaal gebruik je dan best weer een speciaal voor metaal. Normaal gezien staat dit duidelijk aangegeven op de verpakking van de primer.

Tijd om te schilderen!

Net zoals bij muren is het het beste om eerst de liggende stukken te schilderen, en dan over te gaan op de verticale stukken.Ga vervolgens naar de rails. De rail is het horizontale deel van het kozijn aan de boven- en onderkant van de raamvleugel – daarin zitten de groeven die de ruiten vasthouden. Probeer bij het schilderen van de rails een zeer dunne overlapping van verf tussen het glas en het kozijn achter te laten. Zo ontstaat een afdichting om te voorkomen dat plamuur of vulmateriaal uitdroogt.

Werk af door het kozijn en de vensterbanken te schilderen. U wilt deze delen minstens twee lagen verf geven, dus geef jezelf voldoende tijd om elke laag te laten drogen voordat u de volgende schildert. Wanneer u klaar bent met de laatste laag aan te brengen dan herinstalleerd u de sloten opnieuw. Wacht wel minstens 24 uur voordat u de verf aanraakt zodat deze zeker droog is.

TIP: Wanneer de verf droogt probeer het raam zo lang mogelijk niet te sluiten. Het is wel aangeraden om de kozijnen regelmatig op en neer te bewegen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Als u het raam toch moet sluiten, probeer het dan zo snel mogelijk weer te openen om te voorkomen dat uw raam vast komt te zitten door verf die nog niet volledig is uitgehard.

Als u zich geen druk wil maken en uw ramen door een echte vakman wilt laten schilderen dan kunt u ons contacteren. Wij maken graag een vrijblijvende offerte op.