Trap schilderen

Hoe schilder je een trap? Dit moet je weten!

Je trap is een van de belangrijkste punten van je huis en wordt elke dag meerdere malen gebruikt. Veel huizen zullen helaas grote schade aan de trap oplopen. Een nieuw likje Verf kan een geweldige manier zijn om hun uiterlijk te verbeteren en dit voor een schappelijke prijs.

1. Voorbereiding

Trappen kunnen, net als vloeren, iets meer voorbereidend werk vergen omdat ze (letterlijk) veel meer tractie krijgen dan muren. Voordat u gaat schilderen, wilt u uw trap grondig schoonmaken en schuren. Je kunt zowel ´kaal´ hout als geverfd hout schilderen, maar als de trappen erg oud zijn en veel lagen verf hebben, wil je ze misschien eerst terug strippen van vorige verflagen. Dit kan met een verfafbijtmiddel, een warmte pistool of een schuurmachine – maar let op, want oude verf kan op loodbasis zijn. Daarom is het van belang om voor sommige trappen advies van een expert in te winnen.

Meten is weten! Probeer een zo goed mogelijk zicht te krijgen op hoeveel oppervlakte je nu uiteindelijk moet verven. Niets is zo vervelend om halverwege je project te moeten stoppen omdat je te weinig verf hebt. Ook voorkomt het dat je te veel verf over hebt op het einde van je project. Tijdens het meten let je ook best op oppervlaktes die ruw of beschadigd zijn. Deze kun je dan direct met schuurpapier afvlakken zodat je er minder last van ondervindt tijdens het schilderen zelf.

Gebruik afplaktape! Als je wilt dat een deel van je trap niet in een bepaalde kleur wordt geverfd of als je een patroon probeert te verven is tape je beste vriend. Ook helpt het je om je muren te beschermen tegen verf spetters. Probeer een tape te vinden die makkelijk te verwijderen is en niet te veel kost. Je zult toch zeker een tiental meters nodig hebben afhankelijk van de grote van je trap.

2. Gebruik primer

Aangezien de trap waarschijnlijk een behoorlijke hoeveelheid slijtage zal krijgen, is een goede grondverf van essentieel belang. Verf dit aan en laat het drogen voordat u begint met het aanbrengen van de toplaag. Dit zal helpen de toplaag robuuster te maken en maakt het makkelijker om kleine schade door bijvoorbeeld schoenen te herstellen. Als je primer gebruikt moet je je minder zorgen maken om kleine gaatjes in je hout of oneven oppervlaktes. Primer gaat deze vullen en zorgt voor een evenere verdeling van je hoofd verf.

Kies dus een primer die is gemaakt om te hechten aan eerder geverfde oppervlakken en oppervlakken die slijtage vertonen. Een goede primer is belangrijk om een duurzaam afgewerkt oppervlak te creëren door een goede hechting tussen eerdere verflagen en uw nieuwe verf.

3. Kies de juiste verf

U kunt elke soort hout verf gebruiken, maar de verf die voor vloeren is ontworpen, is het beste omdat deze is ontworpen om duurzamer te zijn. Dit betekend dat zij langer aan het oppervlakte hechten en beter tegen gebruik kunnen. Vergeet echter niet dat vloerverven zijn ontworpen om minder glad te zijn. Andere verven die je gebruikt worden om het plafond af te werken kunnen gladder zijn, en dus gevaarlijk om op een trap te gebruiken. Raadpleeg dus best een vakman om de beste verf te vinden.

Zoek naar een slijtvaste, watergedragen verf die bestand tegen stoten en krassen en direct kan worden aangebracht op houten vloerdelen of betonvloeren als u toch geen primer gebruikt, of direct over oude verf of vernis worden aangebracht – zonder dat er een toplaag nodig is. Gebruikt u toch primer zoals wij aanraden, gaat u uit een groter assortiment verven kunnen kiezen.

4. Verven

Verf voorzichtig om het glad te houden en zorg ervoor dat er geen druppels in het rond vallen. Laat je niet verleiden tot een hele dikke laag aan te brengen om er snel vanaf te zijn. De verf gaat namelijk veel langer mee als je meerdere dunne lagen schildert dan één dikke laag.

Controleer de verfblikken op droge oppervlaktes tussen de lagen door. Probeer voor de laaste laag zo lang mogelijk te wachten tot je de trap gaat gebruiken. Hoe langer u de verf laat drogen, hoe sterker de verf zal zijn. Er wordt minimum 24 uur aangeraden.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een vakman inhuren om je trap mooi te verven zodat je direct goed zit! Voor een vrijblijvende offerte op maat kun je ons contacteren.